Én skive er faktisk nok

Det er ikke alltid like lett å få i seg nok fisk og omega-3-fettsyrer. Her får du gode tips til hvordan.

mars 5, 2018

De fleste av oss får ikke nok omega-3-fettsyrer gjennom kostholdet vårt. Et tilstrekkelig inntak er viktig for både barn og voksne. Kroppen har veldig begrenset produksjon av de marine omega-3 fettsyrene selv og det er derfor viktig at vi får det gjennom kosten fra fisk, tran eller annen sjømat.

Det finnes en veldig enkel måte å få i seg marine omega-3-fettsyrer gjennom kosten.

– Ved å spise en skive med makrell i tomat (tilsvarende 40 g) blir dagsbehovet for omega 3-fettsyrer dekket, sier Linn Anne Brunborg, Fagsjef for ernæring og helse i Orkla Foods Norge.

En lang rekke helsefordeler

Makrell er en fet fisk, og Brunborg sier den inneholder ekstra mye av de marine omega-3-fettsyrene som mange får for lite av i kostholdet.

– Inntak av marine omega-3-fettsyrer kan være med på å forebygge hjerte- og karsykdom, er viktig for synet og for normal funksjon av hjernen, sier Brunborg.

Omega-3-fettsyrene er viktig for normal utvikling av hjernen og synet, og derfor også viktig for de minste. Fisk på skiven eller til middag er derfor en god vane å gi til barna våre fra tidlig alder.

Fra den spede begynnelse

Allerede i mors liv vil babyen nyte godt av å få tilført marine omega 3-fettsyrer.

– I flere internasjonale studier er det vist at inntak av fisk hos mor bidrar til normal utvikling av syn og hjerne hos barnet i magen og i spedbarnstiden , sier Bjelland Brunborg.

Hun legger til at studier i tillegg tyder på at en god omega-3 fettsyrestatus hos mor er assosiert med mindre risiko for å utvikle fødselsdepresjon.

Får du nok vitamin D?

Ikke nok med dette, men makrell er i tillegg en god kilde til vitamin D. Vi nordmenn får ofte ikke nok vitamin D, og dette gjelder spesielt i vinterhalvåret da solen ikke viser seg så ofte. Sola er den viktigste kilden til vitamin D.

– God vitamin D-status er viktig for god beinhelse, i tillegg til at det kan ha positive effekter knyttet til den mentale helsen, sier Brunborg.

Nå trenger du ikke lenger bekymre deg for om du eller barna dine får i deg det du trenger. Innfører du én skive med Stabbur-Makrell hver dag, gjør du kroppen en stor tjeneste, både fysisk og psykisk.