Search
Close this search box.

Meny

Omega-3 og fisk for barns utvikling

Fisk er en næringsrik matvare som vi alle burde spise mer av og som bør være blant de første matvarene som barn introduseres for når de starter å spise fast føde. Spesielt den fete fiskens innhold av omega-3 er god for barnets normale utvikling.

Barns behov for energi og næringsstoffer er høyt i forhold til kroppsstørrelse. Med små mager er det viktig at de får en jevn tilførsel av fornuftig og variert mat for å dekke sine behov. Barn anbefales å spise fire hovedmåltider og mellommåltider etter behov. Oftest holder det med to mellommåltider, men småspiste barn kan trenge flere.

Dersom barnet blir tilbudt næringsrike matvarer som kroppen trenger, og lærer å like disse, kan grunnlaget for et fornuftig og helsefremmende kosthold for resten av livet legges i barneårene. Fisk, grønnsaker og grove kornprodukter er noen av matvarene som bør være en naturlig del av alle barns kosthold fra de begynner med fast føde. Helsedirektoratet har mange gode tips til fornuftig sammensetning av måltidene.

Har du mistanke om fiskeallergi bør du avklare med lege før barnet får smake fisk for første gang. 

Næringsstoffer i fisk 

Fisk bør være en naturlig del av kostholdet og bidrar med flere viktige næringsstoffer i tillegg til omega-3 fettsyrer. Gode proteiner, vitamin D, sink, jod og B12 er noen av de andre næringsstoffene i fisken. Både fet og mager fisk er bra for barnet og begge deler bør tilbys ukentlig da de inneholder litt forskjellige næringsstoffer. Fisk kan inngå som en del av middagsmåltidet, eller som pålegg til brødmåltidene.  

Fet fisk er en god kilde til vitamin D  

Vitamin D er et av næringsstoffene det kan være utfordrende å få nok av. Vitaminet spiller blant annet en viktig rolle i opptaket av kalsium i tarmen. Kalsium og vitamin D er igjen viktig for normal vekst og utvikling av skjelettet til barn.  

Sollys er en viktig kilde til vitamin D, men i vinterhalvåret er det dessverre lite sol i Norge, spesielt for de som bor lengst nord. Små barn er også anbefalt å bruke høy solkrem når de er ute i solen og da klarer ikke solstrålene å trenge gjennom til huden og gi vitamin D effekt. Derfor er det viktig at barnet får vitamin D fra maten de spiser.  

Fet fisk er en av de beste matkildene vi har og gir barnet ekstra påfyll av vitamin D. Makrell er en fet fisk og makrell i tomat på brødskiven smaker godt, samtidig som barnet får i seg både omega-3 og vitamin D. Visste du også at tomatpure er en kilde til jern? Det gjør tomatsausen i makrellen ekstra gunstig for barnet

ditt!  

Fisk inneholder proteiner av høy kvalitet  

Fisk er sammen med kjøtt, egg og meieriprodukter sett på som noen av de beste kildene til høykvalitetsproteiner i kosten vår. Proteiner gir barnet energi, samtidig som de er blant kroppens viktige byggesteiner som barnet trenger litt av hver dag. Noen av funksjonene til protein er å hjelpe til med vekst og utvikling av ben/skjelett og muskler. 

Slik kan du få barnet til å like fisk!  

Det sies at ikke alle barn er like glad i fisk, og at det til tider kan være en utfordring å få i de små nok fisk. Trenger det virkelig å våre slik? Nei! Introduser fisk tidlig, server det hyppig, ikke tving barnet til å spise, men gå foran som et godt forbilde – da skal du nok se at mange barn sakte, men sikkert begynner å spise fisk!  

Fiskemiddagen kan bli ekstra spennende med en god saus som barnet liker. Server fisken med matvarer barnet allerede kjenner og liker, da blir det ikke for mye «skummelt» på tallerkenen. Inkluder fisk i lasagne og taco i stedet for kjøtt.  

Fisk egner seg også godt som pålegg til både knekkebrød og brød. Makrell i tomat er et god alternativ som smaker veldig godt og som bare blir mer og mer populært. En skive med makrell i tomat om dagen dekker barnets dagsbehov for omega-3 og bidrar med både vitamin D, proteiner og B12. 

En-skive-for-livet
omega-3-for-barns-utvikling

Omega-3 og fisk for barns utvikling

Fisk er en næringsrik matvare som vi alle burde spise ...
gravid-dame

Fisk og omega-3 er smart for gravide og ammende

Er du gravid, eller planlegger å bli det? Kanskje du ...
stabbur-makrell-kilde-til-omega3

Hva er omega-3?

Alle mennesker – uansett om du er ung, gammel, mann ...
Search

Personvern

Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.Personvern, hold deg unna meg.